ΑΡΧΙΚΗ / ΝΕΑ /

Προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του πνεύμονα

Μήπως εσείς (ή κάποιος δικός σας) κλείσατε τα 50 και συνεχίζετε να καπνίζετε ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα ή μήπως το διακόψατε τα τελευταία 15 χρόνια έχοντας ήδη καπνίσει 20 χρόνια; Αν η απάντηση είναι ναι τότε έχετε απόλυτη ένδειξη να ξεκινήσετε προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα.

Δημοσιεύτηκαν στο Lancet στις 9/3/21 τα επικαιροποιημένα κριτήρια για το screening του καρκίνου του πνεύμονα. Ο ετήσιος έλεγχος με αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας θα πρέπει να ξεκινά στα 50 χρόνια (από τα 55) και αφορά όσους έχουν ιστορικό καπνίσματος 20 πακέτα/έτος (από 30 προηγουμένως) και συνεχίζουν να καπνίζουν ή το διέκοψαν τα τελευταία 15 χρόνια. Ο ετήσιος έλεγχος θα πρέπει να συνεχίζεται μέχρι τα 80 έτη.

Η αλλαγή αυτή θα διπλασιάσει σχεδόν τον αριθμό των ατόμων που είναι πλέον επιλέξιμα για έλεγχο, σε σχέση με τις συστάσεις του 2013. Μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι μόνο 6% – 18% των ατόμων που πληρούν τα κριτήρια ελέγχονται. Προφανώς και υπάρχουν εμπόδια για τον έλεγχο όλου του πληθυσμού που ανήκουν στην κατηγορία αυτή αλλά οι γιατροί και ο κόσμος πρέπει γνωρίζουν ότι ο συγκεκριμένος έλεγχος μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του πνεύμονα νωρίτερα οπότε και με αυξημένες πιθανότητες ίασης.Σημειώνεται ότι περίπου το 10% των καρκίνων του πνεύμονα συμβαίνει σε μη καπνιστές, οπότε θα χρειαστεί σίγουρα και μεγαλύτερη εξειδίκευση των κριτηρίων στο μέλλον. Στην παρούσα φάση όμως τα επικαιροποιημένα κριτήρια φαίνεται ότι βελτιώνουν σημαντικά το θεραπευτικό αποτέλεσμα στον καρκίνο του πνεύμονα και ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Σημείωση: 1 πακέτο την ημέρα για 20 χρόνια είναι 20 πακέτα/έτος (pack/years) κοκ

Η διεύθυνση του Iατρείου Βόλου άλλαξε.
Το ογκολογικό ιατρείο θα λειτουργεί στη διεύθυνση: Σπυρίδη 89 με Γαλλίας.

Η διεύθυνση του Iατρείου Βόλου άλλαξε. Το ογκολογικό ιατρείο θα λειτουργεί στη διεύθυνση: Σπυρίδη 89 με Γαλλίας.