ΑΡΧΙΚΗ / ΝΕΑ /

Ο ρόλος της άσκησης κατά τη διάρκεια της θεραπείας για καρκίνο

Η Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) εξέδωσε στις 16 Μαΐου 2022 τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την άσκηση, τη διατροφή και τη διαχείριση βάρους κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο. Το βασικό μήνυμα είναι ότι οι γιατροί που ασχολούμαστε με τον καρκίνο πρέπει να συστήνουμε την αερόβια άσκηση και την ήπια αναερόβια άσκηση με αντίσταση (βάρη) σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) με σκοπό την ίαση, προκειμένου να μετριαστούν οι παρενέργειες που σχετίζονται με τη θεραπεία. Συστήνεται επίσης η φυσική άσκηση για ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του πνεύμονα. Οι παρεμβάσεις άσκησης κατά τη διάρκεια της ενεργού θεραπείας μειώνουν την κόπωση, διατηρούν την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και τη δύναμη. Μεταξύ ορισμένων ομάδων ασθενών, η άσκηση κατά τη διάρκεια της αντικαρκινικής θεραπείας μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη.

Ένα δεύτερο βασικό σημείο ισχύει για τις διατροφικές αλλαγές. Οι νέες οδηγίες αναφέρουν αυτό που οι περισσότεροι ογκολόγοι λέμε ήδη στους ασθενείς μας, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν τη σύσταση συγκεκριμένων διαίτων για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής, την τοξικότητα της θεραπείας ή τον έλεγχο του καρκίνου. Αυτό περιλαμβάνει κετογονικές δίαιτες ή δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, δίαιτες χαμηλών λιπαρών, “αντιοξειδωτικές” τροφές ή νηστεία. Δεν υπάρχουν επίσης επαρκή στοιχεία για να υποστηρίζουν παρεμβάσεις που εστιάζονται στην πρόληψη της απώλειας ή αύξησης βάρους κατά τη διάρκεια της ενεργού θεραπείας του καρκίνου. Συνολικά, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η σκόπιμη απώλεια βάρους είναι εφικτή και ασφαλής κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου (τουλάχιστον σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού και πιθανώς με καρκίνο του προστάτη), αλλά υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που επιβεβαιώνουν το σημαντικό τους όφελος. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται η ισορροπημένη δίαιτα και η αποφυγή λήψης πολυβιταμινών παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που συστήνεται από τον θεράποντα ιατρό.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας, πολλοί ασθενείς με καρκίνο θέλουν να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Αυτό που πραγματικά ελπίζουμε είναι ότι οι νέες αυτές κατευθυντήριες οδηγίες θα συμβάλλουν πιο ενεργά στην τόνωση αυτής της συζήτησης στα πλαίσια της ιατρικής επίσκεψης στον ογκολόγο.